Šopský salát

Na léto snad neexistuje ideálnější jídlo než salát. A mezi saláty byste jen těžko hledali větší klasiku než ten šopský.

09. 06. 2018

Šopský salát

Šopský salát je v Česku velmi oblíbený, ale jeho původ sahá do Bulharska. Tam se také připravuje trochu odlišně a právě tak ho dneska uděláme my. Nesmíme proto zapomenout na cibuli a petržel.

Ingredience na 1 porci:

  • půl salátové okurky
  • 2 rajčata
  • 1 paprika
  • 50 g fety nebo balkánského sýra
  • 1 malá cibule
  • hrst petrželky
  • olej, vinný ocet na dochucení
  • může být paprička na ozdobení


​​​​​​​Postup:​​​​​​​

Cibuli nakrájíme najemno, ostatní zeleninu na přibližně stejně velké kostičky. Vše v misce smícháme. Dle chuti přidáme olej nebo ocet. Na salát nadrobíme sýr, množství se může lišit podle slanosti daného sýra. Na vrch nasypeme hrstku nasekané petrželky a podáváme.

Tip: Bulhaři někdy do salátu přidávají papriku pečenou, můžeme tedy zkusit i tuto alternativu.

 

Přihlašte se k odběru našich sezónních tipů na které by jste neměli zapomínat!

Pravidelně Vám budeme posílat sezónní informace ze světa zdraví, zdravého životního stylu a zdravé stravy.

E-mail příjde tak jednou za měsíc. Tak šup, hoďte tam e-mail, ať o nic nepříjdete! :)