Šopský salát je v Česku velmi oblíbený, ale jeho původ sahá do Bulharska. Tam se také připravuje trochu odlišně a právě tak ho dneska uděláme my. Nesmíme proto zapomenout na cibuli a petržel.
Ingredience na 1 porci:
- půl salátové okurky
- 2 rajčata
- 1 paprika
- 50 g fety nebo balkánského sýra
- 1 malá cibule
- hrst petrželky
- olej, vinný ocet na dochucení
- může být paprička na ozdobení
Postup:
Cibuli nakrájíme najemno, ostatní zeleninu na přibližně stejně velké kostičky. Vše v misce smícháme. Dle chuti přidáme olej nebo ocet. Na salát nadrobíme sýr, množství se může lišit podle slanosti daného sýra. Na vrch nasypeme hrstku nasekané petrželky a podáváme.
Tip: Bulhaři někdy do salátu přidávají papriku pečenou, můžeme tedy zkusit i tuto alternativu.