Ingredience:
- 25 květenství černého bezu (v podstatě kolik se vejde do 2 l vody)
- 2 kg třtinového cukru
- šťáva ze 2 citrónů
- 4 lžíce kyseliny citrónové (28 g)
- 2 l převařené vody
Postup:
Převaříme 2 litry vody. Květy krátce opereme pod studenou vodou a zalijeme vychladlou převařenou vodou. Takto necháme v chladu odležet 12-24 hodin.
Šťávu scedíme, přidáme cukr, kyselinu citrónovou, citrón a mícháme, může trvat delší dobu, než se cukr rozpustí. Jakmile se tak stane, sirup plníme do skleněných lahví vymytích vroucí vodou a necháme nejlépe 24 hodin ustát.
Sirup vydrží neotevřený až jeden rok. Pokud je sirup otevřený, tak cca do měsíce by se měl spotřebovat.