To, že polévka je základ, platí u zelňačky dvojnásob! Zkuste ji tentokrát jinak a ještě o trochu zdravěji. A ikdyž příprava je cca na 45 minut, určitě budete spokojeni. Tato zelňačka je top 1, trochu pikantní, ale velmi chuťově vyvážená, takže si ji určitě zamilujete. Vřele doporučujeme také při dietě a detoxikacích.
Co budeme potřebovat:
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 lžičky kokosového oleje
- 300 g bílého zelí
- 1 mrkev
- 3 rajčata
- špetka pepře a mletého kmínu
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 bobkový list
- ½ citronu
- kousek zázvoru (zhruba 1 cm)
- 1 lžička agávového sirupu
- mořská sůl
Postup:
- Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na jemno. Ve velkém hrnci rozpálíme olej a cibuli s česnekem na něm zhruba 5 minut smažíme.
- Bílé zelí očistíme a pokud není v biokvalitě, odstraníme vnější listy. Odstraníme košťál a zelí nasekáme na malé kousky. Mrkev očistíme a nakrájíme na tenké plátky.
- Zeleninu vložíme do hrnce a několik minut podusíme. Rajčata opláchneme, nakrájíme a přidáme do hrnce. Směs velkoryse okořeníme pepřem a kmínem. Zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme bobkový list.
- Obsah hrnce přivedeme do varu a asi 30 minut necháme vařit na mírném ohni. Citron odšťavníme, zázvor oloupeme a nastrouháme na jemno. Oboje přidáme i s agávovým sirupem do polévky. Ochutnáme a případně dochutíme kořením. Vše ještě 5 minut povaříme.
Zelňačka vhodná i jako svačina
Tuto polévku můžete rovnou připravit v trojnásobném nebo i čtyřnásobném množství a pojídat ji v nejbližších dnech jako svačinu kdykoli mezi hlavními jídly.