Zelňačka na zahřátí

Děláte stále stejnou zelňačku? Nebojte se pustit uzdu svým chutím a udělejte si ji třeba ještě dnes – ale úplně jinak než dosud. Uvidíte, že s naším receptem nemůžete šlápnout vedle.

23. 09. 2018

Zelňačka na zahřátí

To, že polévka je základ, platí u zelňačky dvojnásob! Zkuste ji tentokrát jinak a ještě o trochu zdravěji. A ikdyž příprava je cca na 45 minut, určitě budete spokojeni. Tato zelňačka je top 1, trochu pikantní, ale velmi chuťově vyvážená, takže si ji určitě zamilujete. Vřele doporučujeme také při dietě a detoxikacích.

Co budeme potřebovat:

  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžičky kokosového oleje
  • 300 g bílého zelí
  • 1 mrkev
  • 3 rajčata
  • špetka pepře a mletého kmínu
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 bobkový list
  • ½ citronu
  • kousek zázvoru (zhruba 1 cm)
  • 1 lžička agávového sirupu
  • mořská sůl


Postup: 

  1. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na jemno. Ve velkém hrnci rozpálíme olej a cibuli s česnekem na něm zhruba 5 minut smažíme.
  2. Bílé zelí očistíme a pokud není v biokvalitě, odstraníme vnější listy. Odstraníme košťál a zelí nasekáme na malé kousky. Mrkev očistíme a nakrájíme na tenké plátky.
  3. Zeleninu vložíme do hrnce a několik minut podusíme. Rajčata opláchneme, nakrájíme a přidáme do hrnce. Směs velkoryse okořeníme pepřem a kmínem. Zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme bobkový list.
  4. Obsah hrnce přivedeme do varu a asi 30 minut necháme vařit na mírném ohni. Citron odšťavníme, zázvor oloupeme a nastrouháme na jemno. Oboje přidáme i s agávovým sirupem do polévky. Ochutnáme a případně dochutíme kořením. Vše ještě 5 minut povaříme.

Zelňačka vhodná i jako svačina

Tuto polévku můžete rovnou připravit v trojnásobném nebo i čtyřnásobném množství a pojídat ji v nejbližších dnech jako svačinu kdykoli mezi hlavními jídly.

 

Přihlašte se k odběru našich sezónních tipů na které by jste neměli zapomínat!

Pravidelně Vám budeme posílat sezónní informace ze světa zdraví, zdravého životního stylu a zdravé stravy.

E-mail příjde tak jednou za měsíc. Tak šup, hoďte tam e-mail, ať o nic nepříjdete! :)