Batátové pyré pro kojence (6m+)
Ingredience:
- batát
- voda
- olej/máslo
Postup:
1. Batát ostrouháme, omyjeme a nakrájíme na kostičky.
2. Vložíme do hrnce, přidáme vodu a vaříme v páře do měkka cca 15 minut. Po uvaření si oddělíme část vody, kterou poté použijeme k ředění stravy.
3. Uvařené batáty rozmixueme, propasírujeme nebo rozmačkejeme. Pomocí vody, kterou jsme oddělili, upravíme hustotu kašičky tak, aby vyhovovala vašemu dítěti. Kašičku můžete zjemnit přidáním kojeneckého nebo mateřského mléka.
Batát se dá připravit i dopředu do mrazáku. Potřebné množství dýně připraví stejným postupem. Osobně se mi osvědčilo dávat dýni do pytlíčků po 100 ml ( z jedné sladké brambory jsem uvařila cca 1 litr pyré).
Tip:
Batáty jsou u nás stále ještě neobvyklé, ale stojí za to je vyzkoušet, protože jde o velice chutnou zeleninu. Nasládlou chuť ocení vaše děti a vy oceníte rychlost, s jakou se uvaří do měkka. Koupit se dají po celý rok v každém větším supermarketu. Skladují se jako brambory, tedy mimo ledničku.