Ingredience:
- 1 dýně
- voda
Postup:
Dýni oškrábeme, okrájíme konce a důkladně omyjeme. Rozpůlíme ji a měkký střed s jádry vydlabeme lžičkou. Opět omyjeme, osušíme a čistou dužninu si zvážíme. Dýni nakrájíme na kostky.
Připravenou dýni dáme do vyššího kastrůlku, zalijeme potřebným množstvím vody a dáme dusit. Dýně pustí hodně tekutiny, takže ji můžeme podlít spíš méně. Dýni dusíme zhruba 10 - 15 minut. Podle potřeby ji můžeme ještě podlít vodou. Doporučuji ale dávat méně vody a podlévat postupně. Pak dýni rozmixujeme nebo propasírujeme přes sítko. Dýně není třeba mixovat dlouho a pasírovat stačí jednou.
První dýni dáme na nahřátý talířek nebo do plastové misky a můžeme krmit. Dýně má specifickou chuť. Dospělým většinou nechutná, ale dětem ano. Je alternativou, když dítě nechce mrkev. Příkrm se nesolí, nesladí, ani necukruje.
Denní dávka je maximálně 150 - 250 ml, na začátku však dítě sní jen pár lžiček. Po 2 - 3 dnech se může do dýně přidat třeba vařený brambor, mrkev či maso.
Dýně se dá připravit i dopředu do mrazáku. Potřebné množství dýně připraví stejným postupem. Osobně se mi osvědčilo dávat dýni do pytlíčků po 100 ml.