Jedná se o jednoletou bylinu, s výraznější vůní, která roste na mnoha místech na světe a miluje vlhko. Doporučována zejména v zimních měsících, kdy není příjem vitamínů tak veliký či na jaře jako detoxikační kůra. V kuchyni můžeme narazit na opravdu rozmanitou škálu pokrmů, které lze z této rostliny připravit. Hodí se jak do salátů, pomazánek, nádivek, paštik nebo jen takový lahodný posyp či do teplých pokrmů jako taková třešnička na závěr (neměla by se převařit). Řeřicha se skladuje i v usušeném stavu, který se hodí například při přívavě bylinných čajů, očistných kůr. Využití nachází také v kosmetice, neboť pomáhá v boji s problematickou pletí.
Základní složky řeřichy
- vitamíny A, B, C, D, E, K,
- železo, draslík, jód, draslík, zinek, sodík, vápník, fosfor, hořčík,
- vláknina
- OMG3 mastné kyseliny,
- leucin
- lutein,
- beta-karoten,
- vysoký zdroj antioxidantů, enzymů.
Blahodárné účinky na naše zdraví
- působí jako antibiotikum - např. při zánětech močového měchýře (díky močopudným účinkům pomáhá v očistě ledvin),
- má antioxidační a detoxikační účinky,
- podporuje činnost trávicí soustavy,
- posiluje imunitní systém,
- pomáhá při nachlazení - funguje též jako prevence,
- minimalizuje symptomy astmatu,
- reguluje menstruační cyklus,
- pomáhá v boji s vypadáváním vlasů a problematickou pletí,
- používá se jako součást léčby při ekzémech, popálení od slunce,
- pomáhá při stresu, únavě, nadváhou,
- vhodná i jako součást prevence proti cukrovce, srdečním chorobám,
- příznivě působí při léčbě revmatu,
- vhodná je též po porodu (stahuje dělohu a zvyšuje produkci mateřského mléka),
- žvýkání řeřichy posiluje dásně, využívá se k dezinfekci ústní dutiny.
Pěstování
Pěstování této rostlinky je opravdu nenáročné a můžete si ji vypěstovat opravdu kdykoliv. Rychle klíčí, ani ne za týden můžete sklízen klíčky, které jsou vitamíny přímo nabité. Můžeme volit buď domácí výsev či venkovní. Při něm klíčení trvá zpravidla 10 dní a vysévat můžeme hned po zimních mrazících až do podzimu. My Vám tu sepíšeme pár tipů pro úspěšný domácí sběr:
- Hlubší, prostornější misku si vysteleme papírovou utěrkou ve dvou vrstvách.
- Dno důkladně navhlčíme, zas ne moc, aby v útěrka v nádobě neplavala.
- Rovnoměrně rozmístíme semínka, tak aby se moc nepřekrývala. Mějte na paměti ale i to, že jde o drobounké klíčky, tak čím více jich můžete zasét, tím lépe.
- Nejlépe 2x denně semínka zvlhčujte (postačí domácí rozprašovač) a je důležité poskytnout semínkům dostatečný přísun slunečního světla.
- Do cca týdne můžete sklízet úrodu.
Ze zdravých receptů