Natrefíte-li na pěkné zralé a nepoškozené avokádo, “viz. Jak vybrat zralé avokádo”, máte šanci si vypěstovat pěknou pokojovou rostlinu a budete-li se o rostlinu správně starat, obdaří vás plody.
- Na začátku si rozkrojíme avokádo na půl. Opatrně na pecku, ať jí nepoškodíte. Viz. Jak snadno otevřít avokádo.
- Opatrně vyjmeme pecku.
- Pecku důkladně omyjeme od dužiny, které by při nedostatečném mytí způsobila hnití avokáda a překazí klíčení.
- Do pecky nabodneme 3 párátka a položíme na okraj skleničky.
- Do skleničky nalijeme tolik čisté vody, aby pecka byla cca do půlky ponořená.
- Pravidelně vodu vyměňujeme a doplňujeme, aby pecka byla v neustálém kontaktu s vodou.
- Jestli chcete urychlit klíčení, můžete pecku zbavit slupky.
- Po 3-6 týdnech začne pecka praskat a za pár dní se objeví kořínek, následně na opačném konci se objeví stonek, ze kterého postupně vyrostou první lístky.
- Připravte si květináč, například o průměru cca 10 cm, naplňte ho substrátem (stačí univerzální substrát) a pecku zasaďte do zeminy, ale jenom do ⅔ pecky. Zbylá ⅓ musí zůstat nad zemí.
- O rostlinu pečujte běžným způsobem, jako o klasickou pokojovou rostlinu.
- Rostlinu je potřeba zaštipovat, tím se podpoří růst, rozvětvení rostliny a zamezí se přehnanému růstu ( avokádovník roste v tropickém podnebí od 6-20 metrů.)
- V letních měsících rostlinu zaléváme časteji, ale zeminu musí vždy vyschnout mezi jednotlivými zálivkami. V zimních měsících zálivku razantně omezíme.