Jak vybrat zralé avokádo

Často váháme, jestli avokádo, které nám v obchodě nabízejí, je kvalitní a správně zralé. Poradíme vám, jak vybrat to správné a zralé avokádo.

13. 09. 2018

Jak vybrat zralé avokádo

Poznat zralé avokádo je někdy pořádný oříšek. Zejména u avokáda platí pravidlo, že pokud je nedozrálé či naopak přezrálé, je prakticky nepoživatelné.

Proto my vám poradíme, jak vybrat to správné avokádo.

​​​​​​​Začátek výběru začíná už v obchodě

Výhodou avokáda je, že ho můžeme koupit nedozrálé, ale musíme s tím počítat a nechat do doma pár dní dozrát.

Výběr zralého avokáda hmatem

Pohmatu ověříme zralost avokáda. Je-li tvrdé, tak je nedozrálé. Naopak je-li kašovitě měkké, je přezrálé.  Ideálně zdravé avokádo je jen lehce měkké.

Avokádo má jemnou a slabou slupku, tak ho ohmatávejte opatrně, nikoli silou.

Zaručený ukazatel zralosti avokáda

Zaručeným ukazatelem zralého plodu je kousek stopky, který se nachází na vrchní části avokáda. U vyzrálého kusu musí jít stopka dobře odloupnout a dužina pod ním má mít zelenou, zelenožlutou či nažloutlou barvu. U přezrálého avokáda je dužina pod stopkou nahnědlá, až hnědá - avokádo hnije.

Šedé slupka

Je-li bude mít avokádo našedlou slupku, signalizuje to, že avokádo se kazí důsledkem střídání teplot. Správné avokádo  má tmavě zelenou slupku.





 

Přihlašte se k odběru našich sezónních tipů na které by jste neměli zapomínat!

Pravidelně Vám budeme posílat sezónní informace ze světa zdraví, zdravého životního stylu a zdravé stravy.

E-mail příjde tak jednou za měsíc. Tak šup, hoďte tam e-mail, ať o nic nepříjdete! :)