Poznat zralé avokádo je někdy pořádný oříšek. Zejména u avokáda platí pravidlo, že pokud je nedozrálé či naopak přezrálé, je prakticky nepoživatelné.
Proto my vám poradíme, jak vybrat to správné avokádo.
Začátek výběru začíná už v obchodě
Výhodou avokáda je, že ho můžeme koupit nedozrálé, ale musíme s tím počítat a nechat do doma pár dní dozrát.
Výběr zralého avokáda hmatem
Pohmatu ověříme zralost avokáda. Je-li tvrdé, tak je nedozrálé. Naopak je-li kašovitě měkké, je přezrálé. Ideálně zdravé avokádo je jen lehce měkké.
Avokádo má jemnou a slabou slupku, tak ho ohmatávejte opatrně, nikoli silou.
Zaručený ukazatel zralosti avokáda
Zaručeným ukazatelem zralého plodu je kousek stopky, který se nachází na vrchní části avokáda. U vyzrálého kusu musí jít stopka dobře odloupnout a dužina pod ním má mít zelenou, zelenožlutou či nažloutlou barvu. U přezrálého avokáda je dužina pod stopkou nahnědlá, až hnědá - avokádo hnije.
Šedé slupka
Je-li bude mít avokádo našedlou slupku, signalizuje to, že avokádo se kazí důsledkem střídání teplot. Správné avokádo má tmavě zelenou slupku.