Avokádo víkend - představení Avokáda - 1. část

Kdy jste měli naposled avokádo? Měli jste ho vůbec někdy? Po tomto víkendu na něj určitě budete mít chuť - je tu avokádo víkend plný vitamínů:)

29. 04. 2017

Avokádo víkend - představení Avokáda - 1. část

Třetí dubnový víkend vyhlašujeme jako víkend AVOKÁDOVÝ :)

Během soboty a neděle se dozvíte spoustu zajímavostí o této ovocozelenině, přineseme vám pár receptů, tipů a triků, jak na avokádo (např. jak vynadat pecku bez amputace několika prstů:).

Avokádo - jeho příznivé účinky a historie

Avokádu se také může říkat hruškovec přelahodný (požádejte o hruškovec v krámě, schválně, co vám donesou:)
Je to tropická dřevina z Jižní Ameriky. Strom, na kterém avo roste, rodí až po 4 letech a může dorůstat do výšky 20 metrů. Aztékové už tenkrát věděli, že je avokádo afrodiziakum. Nebo si to spíš mysleli a možná proto jejich civilizace skončila :). K nám se avokádo dováží ze Španělska a Izraele.

Avokádo má průkazně příznivé účinky na organismus - snižuje cholesterol, pomáhá při nadváze, je to bohatý zdroj bílkovin (vhodné i pro vegetariány), pomáhá při tvorbě červených krvinek, podporuje soustředění, zmírňuje menstruační bolesti, ...

Obsahuje také dost vitamínů:

  • Vitamin A
  • Vitamíny skupiny B (B1, B2, B6)
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Nenasycené masné kyseliny
  • Proteiny
  • Lecitin
  • Vápník (Ca)
  • Hořčík (Mg)
  • Draslík (K)
  • Železo (Fe)
  • Fosfor (P)
     

Výběr správného avokáda, skladování a vypeckování

Při nákupu avokáda si vyberte tvrdší nezralý kus, rozhodně bez tmavých skvrn na slupce a nechte jej doma dozrát několik dnů zabalené v hnědém papíře, při pokojové teplotě. Nikdy nevkládejte do lednice!

Nezralé avokádo je hořké - plody začínají zrát, až když se utrhnou ze stromu. Právě hotové a parádně zralé avo poznáme tak, že ho pomačkáme. Při šťouchnutí prstem je optimální avokádo mírně měkké, ale ne kašovité.
Avokádo je strukturou blemcavé, chutná lehce po oříškách. Přečtěte si tipy jak poznat zralé avokádo.

Plod avokáda má silnou slupku a vevnitř velikou pecku. Pokud ho chcete konzumovat, je potřeba nůž a pár praxí vychytaných grifů. Řez veďte po obvodu pecky, pak avo uchopte do obou rukou, oddělte od sebe půlky (avokáda) a vyjměte pecku. 

Dužinu pak můžete vydlabat lžičkou nebo odstranit slupku a nakrájet na malé kostky. Přesný postup si přečtěte v článku Jak snadno otevřít avokádo.
 





 

Přihlašte se k odběru našich sezónních tipů na které by jste neměli zapomínat!

Pravidelně Vám budeme posílat sezónní informace ze světa zdraví, zdravého životního stylu a zdravé stravy.

E-mail příjde tak jednou za měsíc. Tak šup, hoďte tam e-mail, ať o nic nepříjdete! :)