Angličané říkají, že léto začíná rozkvetlými květy bezu a končí jeho zralými tmavými plody. Něco na tom asi bude, a když se léto pomalu schyluje ke svému závěru, uzrává právě černý bez. Nastává ten správný čas na bezinkový sirup, lidově se tak ovšem říká i bezinkovému sirupu z květů.
Bezinkový sirup z květů v létě
Letní bezinkový sirup má mnoho zdravotních benefitů a je velmi ceněn pro svoji jemnou a výrazně aromatickou chuť. S plody černého bezu sice tolik vůně při jeho zpracování nezažijete, dokonce je obtížnější ho zpracovávat, neboť zralé kuličky stále ze stonků padají, vše vám ale vynahradí jeho vysoce ceněné účinky pro vaše zdraví.
Důvodem je prokazatelně nejen vysoce účinné antioxidační působení černého bezu na lidský organizmus, ale i mnoho dalších předností této léčivky.
Sirup z černého bezu je bezkonkurenční
Především sirup z černého bezu významně stimuluje imunitní systém, zvyšuje úroveň antioxidantů v těle, působí protizánětlivě a je účinným přípravkem proti virové a bakteriální infekci. Snižuje cholesterol a celkově zvyšuje obranyschopnost organismu proti infekcích. Většinou se používá pro prevenci a léčbu při nachlazení a chřipkách, zejména při onemocnění dýchacích cest a při nosních infekcích a angínách.
Za veškerými těmito fantastickými účinky stojí unikátní proteiny, které působí jako messengeři pomáhající regulovat reakce imunitního systému a tak více bránit tělo proti onemocnění. Anthocyaniny obsažené v černém bezu, stejně tak jako v borůvkách, mají totiž více antioxidační kapacity než samotný vitamín E nebo vitamín C.
Příprava černého bezu
Vydejte se tedy na výpravu za zralými černými bobulemi bezu a nezapomeňte si vzít s sebou nůžky, protože jinak by se vám většina zralých plodů při trhání bobulí opadala. Doma bobule omyjte a vidličkou otrhejte ze stopek. Můžete z bobulí buď získat šťávu pomocí odšťavovače, nebo bobule povařit s cukrem a pak přes sítko přecedit. Bobule je nutné povařit alespoň 20 minut.
Sirup z černého bobulí bezu je ideální bio surovina
Každopádně si sirup připravte, ochrání vás před nachlazením a chřipkami a máte doma snadno dostupnou medicínu k nezaplacení. Nemusíte ho užívat pouze na lžičku jako každodenní prevenci , ale můžete jím polévat ranní jogurt nebo si ochutit vanilkovou zmrzlinu, nemluvě o vdolečcích, vaflích nebo palačinkách, vše totiž si můžete sirupem z černého bezu ozdobit a užít si jeho chutě.
Chcete se dozvědět, co dobrého z bezu vyrobit? Podívejte se na naše zdravé recepty .