Druhý den našeho avokádového víkendu se podíváme na jednoduché a rychlé recepty z avokáda. Pokud jste ještě nečetli náš první díl, tak na něj mrkněte - Představení avokáda - 1. část.
Avokádo je základní složka jídelníčku vegetariánů a sportovců. Nejlepší je jíst avokádo samotné, pokapané citrónem nebo v kombinaci s ananasem, listovým salátem, vajíčkem. Z měkké dužniny se dají připravit skvělé dresinky, pomazánky, saláty, pasty, zákusky. Tradiční zpracování avokáda se liší podle zemí a jejich zvyků.
Nezapomeňte, že dužina ani připravené pokrmy u avokáda nepatří do mrazáku. Připravené pomazánky, saláty a jiné pokrmy se mohou skladovat v nejspodnější části chladničky, a to maximálně 3 až 4 dny.
Tipy na nejrychlejší zpracování
* zralé avokádo si můžete namazat na chleba místo másla Doporučujeme přidat i špetku pepře a soli
* udělejte z něj doplněk do salátů. Skvěle se hodí do lososového nebo do salátu s krevetami
* z avo můžete připravit i super smoothie - stačí rozmixovat avokádo s trochou vody, čerstvými či mrazenými malinami, jahodami nebo borůvkami a dosladit medem
* často se také avokádo používá v sushi, které si také můžete připravit doma
Recepty
Salsa s avokádem
Salsa s avokádem nebo-li guacamole patří mezi nejznámější recepty z avo. Je oblíbená pro svoji rychlou přípravu a skvělou chuť.
Ingredience na guacamole:
1-2 kusy avokáda
1/2 půl hrnku cherry rajčátek
1/4 hrnku koriandru
1/4 hrnku červené cibule
0,5 lžíce limetkové šťávy
2-3 lžíce olivového oleje
1-2 stroužky česneku
sůl a pepř
Příprava guacamole:
Avokádo rozmělněte vidličkou. Cherry rajčátka, cibuli a koriandr nakrájejte na kousky. Česnek nasekejte na jemno. Vše smíchejte a nechte hodinu uležet.Podávejte za studena.
Dort s avokádem a mátou
Dalším úžasným receptem z avokáda je dort s příchutí máty. Při jeho přípravě se obejdete bez trouby - po promíchání a přípravě nechte dort půl hodiny v mrazáku a je připraven na zdravé zmlsání. :)
Ingredience na dort s avokádem a mátou:
1 avokádo
1/4 hrnku medu
6 lžic kokosového oleje
1,5 hrnku kokosu extrakt z máty
špetka soli
Na polevu:
1/4 hrnku kokosového oleje
2 lžíce medu
1/4 hrnku kakaa vanilka
špetka soli
Příprava avokádového dortu:
Přísady na náplň rozmixujte v mixeru při vysoké rychlosti. Formu na dort vystelte potravinářskou fólií. Na ni nalijte krém a dejte ztuhnout do mrazáku. V malé pánvi rozpusťte kokosový olej, přidejte med a snižte teplotu. Po chvíli odstraňte z plamene a vmíchejte zbytek ingrediencí. Nechte omáčku mírně vychladnout a nalijte ji na již zmrazenou kakaovou směs. Dejte do mrazáku na 15 až 30 minut. Jakmile dort úplně ztuhne, nakrájejte jej na kostky a podávejte chlazený. Skladujte v mrazáku.
Toast s avokádem a chilli vločkami
Skvěle se hodí na ranní toust, kterým se nabijete energií a díky chilli vločkám vás i zahřeje :)
Ingredience na toast s avokádem:
2 plátky celozrnného chleba
avokádo
2 lžíce olivového oleje
2 lžičky chilli vloček
sůl
Příprava avokádového toastu:
Opečte v toastovači chléba. Avokádo rozmělněte vidličkou, přidejte k němu olivový olej, sůl a pepř. Směs natřete na opečené toasty a ozdobte chilli vločkami. Kdo chce, může přidat nasekané pistácie.
Pokud byste měli nějaké vlastní zdravé recepty, určitě nám je pošlete. Rádi je zveřejníme i mimo avokádový víkend.