Lososa můžete připravit doslova na 1000 způsobů. Nám se osvědčilo pořekadlo, že v jednoduchosti je krása. Nejvíc jsme byli nadšeni z klasiky na grilu nebo na pánvi. Tím, že baštíme právě ryby z moře, s trochou koření vynikne jejich chuť při tomto stylu úpravy nejvíce. Přesto jsme si pro vás připravili pár receptů, které dodají chuti této super ryby jiný rozměr.
Obecně ryby nevyžadují dlouhou tepelnou úpravu. Někdy i žádnou. Při přípravě sushi, carpaccia či tataráku z lososa se používá téměř vždy čerstvý. Samotný losos nemá nijak zvlášť výraznou chuť, hodí se tedy k němu například citronová a limetková šťáva, zázvor, česnek, bílé víno, bylinky a další chuťově výrazné ingredience.
Uzený losos se hodí hlavně do salátů, klasicky tepelně upravený na pánvi zase nejvíce sedí k těstovinám.
Losos "po japonsku" - sashimi
Co je potřeba:
- 400 g lososa
- citronová šťáva
- limetková šťáva
- zázvor
- stroužek česneku
- olivový olej
- sezamový olej
- sůl
- řeřicha
- pažitka
Lososa nakrájíme co nejtenčí plátky a naskládáme vedle sebe na talíř. Osolíme, pokapeme citronovou a limetovou šťávou. V míse smícháme lžíci japonské sójové omáčky s kapkou limety a citronu, přidáme nasekaný kousek zázvoru. V pánvi rozpálíme olivový olej s troškou sezamového oleje – toho jen málo, má specifickou výraznější chuť. Do oleje nasekáme stroužek česneku a necháme ho zhnědnout. Poté olej nalijeme na lososové plátky. Na závěr přidáme také dresink ze sójové omáčky a ozdobíme čerstvou řeřichou a nasekanou pažitkou.
Losos s medem, ořechy a hořčicí
Co je potřeba:
- 2 plátky lososa (á 350g)
- sůl
- petrželka
- citronová šťáva
- sekané ořechy
- 1 šálek strouhanky
- mletý pepř (černý)
Na marinádu:
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 2 lžíce plnotučné hořčice
Lososa osušíme utěrkou, dáme do olivovým olejem vymazaného pekáčku a seshora trochu osolíme a opepříme.
Máslo, med a hořčici smícháme v hrníčku a nalijeme na lososa. Lososa posypeme strouhankou a na vršek dáme sekané ořechy s petrželkou. Pečeme na 200 °C asi 14 - 20 minut. Nemusíme podlévat, ale raději lososa hlídáme a v případě potřeby přidáme vodu.
Hotového lososa s ořechy, medem a hořčicí pokapeme citronem a podáváme s pečivem nebo bramborem či čočkou a zeleninovou oblohou.
Těstoviny s lososem a rajčaty
Co je potřeba:
- 400 g kratších těstovin
- Cca 10 ks sušených rajčat
- 2 filety čerstvého lososa
- Pecorino
- Olivový olej
- 1 menší cibule
- 3 stroužky česneku
- Půl - 3/4 plechovky drcených rajčat
- Lžička třtinového cukru
- Lžíce másla
- Čerstvá bazalka
- 3 hrsti baby špenátu
- Sušené oregano
- Citron
- Sůl
- Pepř
Cibuli a lososa si nakrájíme na kostičky, česnek si pokrájíme na jemno. Do vroucí a dobře osolené vody si dáme vařit těstoviny.
V mezičase si připravíme omáčku. Na olivovém oleji opečeme cibuli, přihodíme lososa a nakonec i česnek. Dobře osolíme opepříme a až bude losos zlatavý zakápneme citronovou šťávou a přihodíme lžičku másla. Zalijeme rajčaty a necháme chviličku provařit, až omáčka trochu zhoustne. Omáčku podle chuti trochu dosladíme, dosolíme, dopepříme a přidáme sušené oregano.
Na závěr do omáčky přidáme těstoviny (s trochou vody, ve které se vařily) a nakrájená sušená rajčata, nasekanou bazalku, promícháme a na závěr přidáme i baby špenát. Špenát teplem hezky zavadne a zmenší svůj objem. Vše zamícháme s trochu nastrouhaného sýra.
Servírujeme s pecorinem zakápnuté trochou olivového oleje a s čerstvou bazalkou.
Pusťte se do toho a dejte nám vědět, který recept se vám povedl nejvíce!:)
Přečtěte si také náš článek, proč jíst lososa!