Nejčastější příprava quinoy
Po této přípravě můžete quinou používat jako rýži, do salátů a podobně.
1) Quinou dejte do šejkru, zalijte studenou vodou a nechte ji namáčet 30 minut až 4 hodiny. Občas ji šejkrem důkladně protřepejte. Nakonec ji sceďte a ještě jednou ji řádně propláchněte. Zbavíte ji tak veškerých zbytků saponinu (přírodního repelentu), který způsobuje případně hořkou chuť.
2) Vařte v hrnci na sporáku nebo v hrnci na rýži. Budete potřebovat jeden díl quinoa a 2 díly vody. K tomu můžete přidat bobkový list, hřebíček a nové koření.
3) Přiveďte k varu, ztlumte plamen a přikryjte. Vařte na mírném ohni 10 minut nebo dokud není quinoa nadýchaná a neabsorbuje všechnu tekutinu.
4)Takto připravenou quinou můžete skladovat v lednici až dva dny.
Pufovaná quinoa
Stejně jak rýže může být quinoa také pufovaná. Můžete si jí zkusit vyrobit doma v mikrovlnce (jako popkorn, naštěstí tak nebouchá.
Pokud nechcete v kuchyni “experimentovat”, můžete si jí koupit přímo pufovanou.
Recept na quičinky
Zdravé tyčky z quinoy, které můžete vzít kamkoliv s sebou a zobnout si opravdovou “energii sbalenou na cesty”. :)
Když se podíváte v krámě na složení müsli tyčinek, tak zjistíte, že nejsou 100% zdravé. Pokud chcete mít nad složením tyček kontrolu, musíte si je udělat doma. Naštěstí je to snadné a je to rychlovka. :)
Recept na quičinky je otevřený - tzn. můžete tam naházet, cokoliv máte rádi. K tomu, aby vše drželo pohromadě můžete použít rozmixovaný banán nebo med.
Co vše k výrobě tyček potřebujete
- 2 banány (po rozmixování 1 hrneček)
- 2 hrnečky pufované quinoy
- 1 hrneček ovesných vloček
- 1/2 hrnečku mandlí
- 1 čajová lžička skořice
- 1/2 čajové lžičky muškátového oříšku
- 1/2 čajové lžičky soli
- 2 čajové lžičky javorového sirupu
- rozpuštěná veganská čokoláda (možné, ale ne nutné)
- rozpuštěné kokosové máslo (možné, ale ne nutné)
Jak na to
Přípravu quičinek by zvládl i pejsek s kočičkou :). Vše to vezmete, přidáte to, co máte rádi, zamícháte, dáte do trouby a je to :).
- Troubu předehřejete na 180 C°.
- Vše promíchejte, udělejte tvary (obdélníky, kolečka a pod.) cca 3 cm vysoké.
- Rozložte na pečící papír, a nechte péct 20 minut, až zezlátnou.
- Po vyndání z trouby nechte vychladnout a namáčejte ve vegan čoko nebo kokosovém máslu.
- Po úplném vychladnutí i s polevou můžete skladovat v lednici až 5 dnů.
Dobrou :)