Po velikonocích budete mít určitě spousta "munice" na tyto jak zdravé, tak rychlé a "designově" krásné pokrmy.
Řecká frittata
Během půl hodiny si můžete připravit toto lehké zdravé jídlo. Na přípravu je to nenáročné jídlo, na které najdete většinu ingrediencí v domácích zásobách. Můžete ho servírovat jako snídani, lehký oběd či večeři nebo jako předkrm. Recept je na 4 porce.
Co je potřeba:
- nasekaný čerstvý špenát 1 balení
- máslo 50 g
- cibule, oloupaná a nakrájená na kolečka 1 ks
- velká vejce 8 ks
- mléko 50 ml
- feta sýr 200 g
- olivy, bez pecek a rozpůlené 1 hrst
- čerstvý kopr a kapary při servírování
Postup:
1) Ve velkém hrnci uveďte do varu lehce osolenou vodu. Pár minut v ní spařte krájený špenát. Nechte špenát okapat a vodu vylijte.
2) V pánvi na másle nechte změknout cibuli, potom zvyšte teplotu a přidejte špenát. Vejce a mléko vyšlehejte dohromady, osolte a opepřete. Vaječnou směs vylijte do pánve s cibulí se špenátem. Párkrát zamíchejte a snižte teplotu.
3) Nasypte na vaječnou směs sýr a olivy, zakryjte pokličkou a na velmi mírném ohni vařte, dokud vejce trochu neztuhnou. Vyndejte z pánve, posypte čerstvým koprem a kapary.
Troubovejce
Stačí pár obyčejných ingrediencí a malé zapékací mističky a můžete vytvořit snídani, která je skvělá chuťově a zasytí na celé dopoledne. Optimální do postele. :)
Co je potřeba:
- vejce 2 ks
- šunka 4 plátky
- malá rajčátka 3 ks
- sýr brie 60 g
- olivový olej 1 lžíce
- máslo na vymazání pečicí mísy
- smetana ke šlehání 2 lžíce
- čerstvá bazalka 10 lístků
- česnek 4 nevyloupané stroužky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup:
1) Předehřejte troubu na 180 °C.
2) Rajčátka si nakrájejte na silnější plátky, dejte je na plech, pokapejte olejem, posypte lístky bazalky a přidejte nevyloupané, jemně zmáčknuté stroužky česneku. Pečte v troubě přibližně 10 minut.
3) Zapékací misku vymažte máslem, podél stěn rozložte plátky šunky a na dno vyskládejte kousky sýru brie.
4) Rozdělte vejce – žloutky dejte stranou a bílky vyšlehejte spolu se smetanou. Osolte, opepřete a nalijte do misky. Rajčátka vyndejte z trouby, rozložte je do misky s vyšlehanými bílky se smetanou a nakonec vše ozdobte dvěma zbylými žloutky a pár lístky bazalky.
5) Pečte v předehřáté troubě 10–15 minut. Podávejte s čerstvým pečivem nebo opečenými tousty.
Vajcokrálík a vajcokuřátka
Na tento recept Vám bude stačit pár vajec, baby karotka, trocha sezamových semínek, rozmarýn, manuální zručnost a cit pro design. :)
Na jednoho vejcokrálíka jsou potřeba 2 vejce a na jedno vejcokuřátko stačí jedno.
Postup v obrázcích :)