Tento víkend si přečtěte zajímavosti o vajíčkách, které jste možná netušili. Například to, že vajíčko je právem označováno jako "přírodní multivitamín". Obsahuje také speciální antioxidanty a živiny, které spoustě lidem schází a jsou prospěšné pro mozek.
V první části našeho vejcíkendu vás namotivujem, proč se o vejce vůbec zajímat a hned po velikonocích se do nich pustit ve velkém. :)
1) Vejce patří mezi nejvíce výživná jídla na světě
Vajíčko obsahuje neskutečně hodně živin. Je jich tam spousta, protože příroda potřebovala, aby se velmi rychle přeměnilo pár buněk v živého tvora, v kuřátko.
Vajíčka jsou našlapány vitamíny, minerály, proteiny a dobrými tuky.
1 vajíč obsahuje:
- Vitamín B12 (Kobalamin): 9% DDD.
- Vitamín B2 (Riboflavin): 15% DDD.
- Vitamín A: 6% DDD.
- Vitamín B5 (Kyslina pantotenová): 7% DDD.
- Selen: 22% DDD
- Vajíčko obsahuje v malém množství skoro každý vitamín a minerál, které potřebuje lidské tělo...včetně kalcia, železa, hořčíku, zinku, draslíku, vitamínu E a dokonce kyselinu listovou (+ mnoho dalších).
- Jedno velké vejce obsahuje 77 kalorií s 6 gramy kvalitního proteinu, 5 gramů tuku a trochu sacharidů.
Bílek obsahuje jen protein, všechny vitamíny a živiny jsou ve žloutku.
2) Vajíčka zlepšují hladinu cholesterolu a NEzvyšují rizika cévních onemocněních
Častý mýtus o vajíčkách praví, že jsou našlapaná cholesterolem. Jedno velké vejce obsahuje 212 mg cholesterol, což je hodně, ve srovnání s ostaními jídly.
Jenže pokud obsahuje cholesterol, neznamená to, že má špatný vliv na cholesterol v lidském těle.
Játra produkují cholesterol pořád. Když dodáte tělu cholesterol potravou, játra ho musí produkovat méně. Když ho nejíte, játra ho produkují více.
Existují i studie, které dokazují, že není souvislost mezi konzumací vajec a cévními chorobami - právě naopak. (vážně, nekecáme, tady jsou studie :).
3) Vejce obsahují cholin - důležitou živinu pro mozek
Cholin se dříve řadil do skupiny vitamínů B12.
Cholin je základní živina pro lidské zdraví a je potřebný pro různé procesy v těle. Pokud cholin chybí, objevují se onemocnění jater, kardiovaskulární choroby a neurologické poruchy.
V archivnější studii z roku 2004 se ukázalo, že 90% lidí nedodržuje doporučenou denní dávku cholinu.
Nejlepším zdrojem cholinu v potravě jsou žloutky a hovězí játra. Jedno velká vejce obsahuje 113 mg cholinu.
4) Vajíčka k snídani ničí tělesný tuk
Vejce obsahují pouze stopové množství sacharidů, ale mnoho bílkovin a tuků. Jejich skóre "sytosti" je velmi vysoké. Tento index je měřítkem toho, jak moc potraviny přispívají k zasycení.
V jedné studii se zůčastnolo 30 žen s nadváhou "pokusu", kdy jedna polovina z nich snídala bílé pečivo a ta druhá vejce.
Ženy ve skupině snídající vejce se cítily plnější a jedli méně kalorií po celý zbytek dne a po dalších 36 hodin.
V jiné studii, která běžela po dobu 8 týdnů, snídali lidé vejce každý den a proti nim byla zase skupina "bagetožroutů". :)
Výsledky:
- Vejcosnídaňáři hubli o 65% více než bagetáři
- Ztratily o 16% tělesného tuku více
- Měli o 34% větší redukci obvodu pasu (to značí úbytek podkožního, velmi nebezpečného tuku)
Jste namotivovaní? My ano! :)