-
1l
plnotučné mléko
Alternativa: -
100g
bio jogurt
Alternativa: -
dle chuti
konopných semínek (loupané)
Alternativa: sezam, mleté mandle -
dle chuti
čerstvých či zmrazených borůvek
Alternativa: -
dle chuti
medu
Alternativa:
kde koupit -
Výroba domácího jogurtu je jednoduchá, potřebujete pro něj plnotučné pasterizované mléko, startovací jogurt a vhodné podmínky. Snadno tak vyrobíte tolik jogurtu, že budete zněho moci dělat třeba tvaroh. :-)
Udržení správné teploty a prostředí pro domácí jogurt
Klasický způsob výroby jogurtu spočívá v zahřátí mléka cca na 38˚~45°C a tuto teplotu udržovat po celou dobu zrání (4-8h). To může být v domácích podmínkách problém a nedodržení podmínek může vést k tomu, že se jogurt nepovede. Dnes jsou však už rozšířené domácí jogurtovače, které teplotu udržují za vás a investice není nikterak velká a není nutné kupovat žádné drahé. Pokud budete pořizovat jogurtovač s funkcí nastavení doby zrání jogurtu, určitě ať má možnost nastavaní do 24h a teplotu 42˚C.
S jogurtovačem zvládne výrobu i 7-mi leté dítě, které lze tak snadno zapojit do přípravy svačiny a o to víc bude mít z jogurtu větší radost. :-)
Výroba 24h jogurty
Je to velmi snadné, do nádob na jogurty nalijeme kvalitní plnotučné mléko (žádnou obarvenou vodu :-) ) a přidáme lžičku oblíbeného kvalitního čistého bílého jogurtu v bio kvalitě (bez příměsí, neslazený apod). Trohu rozmýcháme a necháme v jogurtovači 24h zrát. Pak už jen dáme do ledničky a skvělé domácí jogurty jsou hotové. Dají se jen tak nebo skvělé jsou s medem, borůvkami a s loupanými konopnými semínkami.
Proč zrovna 24h jogurt?
Jednoduše řečeno, když na něco spěcháme, výsledek nebude vždy úplně dobrý. Kratší doba fermentace neumožňuje dokonalou přeměnu laktózy a jogurt s kratší dobou zrání 4-8h tedy obsahuje stále mnoho laktózy a ta není pro naše tělo a bříško přirozená, obvzlášť pro lidi co drží SCD dietu. 24h jogurt dle SCD obsahuje okolo 700 miliard živých bakterií.
Výsledný jogurt je opravdu lahodný, zdravý a můžeme jen doporučit.
Další TIPY:
ZDROJ: 24h SCD jogurt