-
400g
cukety
Alternativa: -
2 lžičky
soli
Alternativa: -
1 střední
cibule
Alternativa: -
3 stroužky
česneku
Alternativa: -
2 lžíce
olivového oleje
Alternativa: -
350g
špaldové mouky
Alternativa: -
1 sáček
sušeného droždí
Alternativa: -
125ml
vody
Alternativa: -
kmín/hrubozrnná sůl
Alternativa:
kde koupit -
Postup:
Cuketu nastrouháme nahrubo, posypeme lžičkou soli a necháme cca 20 minut vypotit. Přebytečnou vodu vymačkáme.
Cibuli s česnekem nakrájíme též nahrubo. Na pánvi s lžící olivového oleje lehce osmáhneme, než chytí cibulka zlatavou barvu. Poté přidáme cuketu.
Do mísy nasypeme 2/3 mouky, droždí, olej, sůl a vychladlou směs. Vše důkladně promícháme a doprostřed nalijeme 125ml vody. Promícháním vytvoříme lepivé těsto. Pomoučíme a chněteme cca 10 minut. Postupně dosypáváme zbylou mouku.
Z těsta vytvarujeme bochník, který přeneseme na plech vymazaný olejem. Přikryjeme potravinovou fólií, potřenou olejem a necháme kynout na teplém místě cca 30 minut. Těsto potřeme vodou a posypeme kmínem či hrubou solí a dáme do trouby předehřáté na 220°C. Pečeme 10 minut, poté stáhneme na 170°C a pečeme dalších 30 minut.
Před podáváním necháme chléb dostatečně vychladnout.