Nejčastěji na brusnici borůvku narazíte v lesích s jehličnatým porostem, dnes již i hojně v podobě keříků na zahradách. Je plodinou, která má na náš organismus velmi pozitivní vliv. Má výraznou chuť, skvěle se hodí k přípravě marmelád, džemů, koláčů, plněných knedlíků, smoothie, dezertů či zmrzlin. Borůvčí je ale i kvalitním přírodním barvivem, své využití najde i u vinařů.
Superpotravinou je hned z několika důvodů
- mimořádný obsah vitamínů E a C - zmírňují stařeckou demenci,
- vysoký obsah: vitamínů A, B, C, třísloviny tanin, hořčíku, železa, draslíku, zinku,
- vysoký podíl antioxidantů - podporující celkovou obranyschopnost organismu,
- je bohatá na karoten - chrání imunitní systém a tělové buňky před volnými radikály,
- obsahuje též eskulin - chrání před nadměrným opálením.
Příznivě působí na
- podporu mozkové funkce,
- při snižování hladiny cholesterolu a tuku,
- na nervy - mají protistresový účinek,
- pomáhají při léčbě neplodnosti,
- na udržení rovnováhy - zejména u seniorů,
- kardiovaskulární systém,
- na pleť - dodávají energii svěžest, omlazují, čistí (nejčastěji v podobě peelingů, masek či krémů s borůvčí přísadou),
- na zrak - oči se při využití borůvek unaví později, což je dobrá zpráva pro lidi pracující na počítači. Častá konzumace je účinnou prevencí šerosleposti.
Využití též nacházíme při
- průjmech - vhodnou volbou jsou borůvky sušené, které "staví",
- zácpě - zde je nejlepší volbou čerstvý plod, odvar či kompot,
- zvracení - celkově pomáhají zklidnit organismus,
- infekci močových cest a ledvinových kamenech - čistí a pomáhají léčit případné infekce,
- léčbě křečových žil,
- léčbě vysokého krevního tlaku - díky barvivu myrtilin, snižuje riziko srdečně-cévních chorob,
- léčbě chřipky, rýmy, angíny - působí protizánětlivě,
- léčbě lupénky, ekzémů a jiných kožních onemocněních,
- léčbě hemeroidů, zúžení střev - díky vysokému obsahu pektinové vlákniny.
Zajímavosti
- Věděli jste, že i lesní zvířata borůvky vyhledávají v období říje? Pomáhají jim proti stresovým situacím v tomto období.
- Sušení borůvek vyžaduje maximální trpělivost. Plod se doporučuje sušit nejlépe do 40-50 stupňů, při vyšších teplotách se snižují jeho účinky.
- Za druhé světové války patřily borůvky k oblíbené potravině, díky jejímu příznivému vlivu na vidění za šera i za tmy.
Tipy
- Odvar z borůvkových listů
Připravíme si 2 čajové lžičky sušených listů, zalijeme 250ml vroucí vody a necháme 10 minut odstát. Poté scedíme a popíjíme v průběhu dne. Nápoj má příznivý vliv na střevní a žaludeční potíže, snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Blahodárné účinky má i na ledviny a močové cesty, které pročišťuje.
Obklady z tohoto odvaru se používají při léčbě ekzémů či lupénky.
- Domácí borůvková maska
Hrst borůvek utřeme do hladké kašičky, přidáme nízkotučný jogurt a lžíci medu. Pleť nejdříve očístíme běžným způsobem a poté naneseme masku, kterou necháme 15 minut působit. Po uplynutí doby obličej důkladně opláchneme vlažnou vodou. Maska se skvěle hodí na unavenou pleť.
Ze zdravých receptů