Jablka - česká superpotravina

Jablíčka nám pomohou v prevenci před řadou onemocnění, mají blahodárné účinky na nervovou a trávicí soustavu. Též jsou známy velmi skvělé výsledky v oblasti péče o pokožku.

19. 05. 2019

Jablka - česká superpotravina

Jablíčka mají mnoho barev, tvarů, chutí. V kuchyni pro ně najdeme nepřeberné množství využití. Lze je konzumovat zastudena, tepelně zpracovaná či usušená. Kdo by si nedal například čerstvý jablečný závin, křížaly nebo chlebík s jablečnou marmeládou? Mňam! Ale jedno mají všechna společné, i když se nezdají, můžeme je právem považovat za takové malé doktory a jejich konzumace nám může pomoci v prevenci před řadou onemocnění. 

V čem jsou tak vyjímečná?

Mezi superpotraviny je řadíme, protože jsou zdrojem:

  • mnoha minerálů (např. draslík, hořčík, železo, vápník...),
  • enzymů, které pozitivně ovlivňují činnost zažívacího ústrojí, působí příznivě při střevních potížích,
  • součástí je i pektin - rozpustná vláknina zabraňující rozvoji škodlivých mikroorganismů, 
  • vitamínů - A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kyselina listová a další,
  • vlákniny - která je nejvíce zastoupena v opravdu velkém množství,
  • antioxidantů - chrání naše plíce před volnými radikály,
  • a dalších pro nás prospěšných látek.

 

Mají blahodárné účinky

  • na nespavost,
  • na činnost mozku,
  • na nervový systém - snižuje nervozitu, stres,
  • na celou trávicí soustavu,
  • na pohybový aparát - díky vysokému podílu vápníku.

 

Dobrou volbou jsou i při hubnutí - díky obsahu vitamínu C, jódu, manganu jsou účinné v boji při odbourávání tuků v těle, dále velkým plusem je výrazný podíl vody, vysoký obsah vlákniny, málo kalorií a nízký obsah cukrů. 

Pravidelná konzumace je vhodnou prevencí 

  • proti diabetu,
  • snižuje hladinu cholesterolu, čímž napomáhá snižovat i riziko srdečních onemocnění,
  • snižuje tvorbu kyseliny močové,  čímž je nápomocna v prevenci i léčbě dny,
  • díky pektinu má silné detoxikační účinky.

 

Využití jablíček při vnitřním i vnějším použití

  • Při průjmu se hodí nejlépe nastrouhaná jablíčka.
  • U zácpy zabírají spíše kyselá jablka.
  • V období nachlazení se doporučuje odvar z jablečných listů.
  • Popáleniny, omrzliny, jizvy - na postižené místo pokládáme čerstvou kašičku.
  • Čerstvá šťáva z jablek posiluje, regeneruje a zvlhčuje pokožku.

 

Zajímavosti a tipy

  • Pokud tuto plodinu sklidíme moc brzy, bude kyselejší, pokud naopak sklizeň odložíme, dužina bude moučná.
  • Aby nám pokrájená jablíčka hned nezhnědla, doporučuje se je pokapat pár kapkami citrónu.
  • Jablka se dodávají nejčastěji z chladících prostor (úžasnou volbou mohou být farmářské trhy či dodávka přímo od sadaře, kde tuto superpotravinu můžeme vidět i cítit hned v její plné kráse a vůni), kde je méně kyslíku, proto se jejich aroma rozvine až po dvou dnech při pokojové teplotě.
  • Jablek existuje přes 20 tisíc odrůd. Deset nejznámnějších vám představíme v následujícím přehledu:

 

Jonagold - zelenožlutá s krycí červenou barvou - dužina je měkčí, křupavá, šťavnatá dužina, chuť je nasládlá, jemně kyselá - nejvíce se hodí při odšťavnění a pečení.

Red Delicious - tmavě červená s výraznými hrbolky - dužina je pevná, sladká - hodí se do salátů a studené kuchyně.

Idared - intenzivní červená barva - dužina je jemná, šťavnatá, bílá - vhodná na dlouhodobá uskladnění.

Golden Delicious - zelená až žlutá barva s narůžovělým líčkem - dužina je štavnatá, křehká - vhodná k přímé spotřebě.

Gala - červeno-žlutá barva - dužina je křupavá, sladká - vhodná k odšťavnění, pečení, sušení.

Fuji - žluto-růžová s červeným žíhováním - dužina je sladká křupavá - hodí se k přímé spotřebě.

Granny Smith - sytě zelená barva - dužina je pevná, nakyslá, šťavnatá - vhodná do salátů, studené kuchyně, k pečení.

Šampión - zelenožlutá barva s oranžovo-zeleným líčkem - dužina je žlutobílá, křehká, šťavnatá - vhodná pro odšťavnění i pečení.

Spartan - červená barva s nádechem do fialova - dužina je bílá se sladkou chutí - vhodná ke skladování i přímé spotřebě.

Rubín - zeleno-žlutá  barva překrytá červenou - dužina je křupavá, středně pevná, , šťavnatá - hodí se k odšťavnění i pečení.





 

Přihlašte se k odběru našich sezónních tipů na které by jste neměli zapomínat!

Pravidelně Vám budeme posílat sezónní informace ze světa zdraví, zdravého životního stylu a zdravé stravy.

E-mail příjde tak jednou za měsíc. Tak šup, hoďte tam e-mail, ať o nic nepříjdete! :)