Jablíčka mají mnoho barev, tvarů, chutí. V kuchyni pro ně najdeme nepřeberné množství využití. Lze je konzumovat zastudena, tepelně zpracovaná či usušená. Kdo by si nedal například čerstvý jablečný závin, křížaly nebo chlebík s jablečnou marmeládou? Mňam! Ale jedno mají všechna společné, i když se nezdají, můžeme je právem považovat za takové malé doktory a jejich konzumace nám může pomoci v prevenci před řadou onemocnění.
V čem jsou tak vyjímečná?
Mezi superpotraviny je řadíme, protože jsou zdrojem:
- mnoha minerálů (např. draslík, hořčík, železo, vápník...),
- enzymů, které pozitivně ovlivňují činnost zažívacího ústrojí, působí příznivě při střevních potížích,
- součástí je i pektin - rozpustná vláknina zabraňující rozvoji škodlivých mikroorganismů,
- vitamínů - A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kyselina listová a další,
- vlákniny - která je nejvíce zastoupena v opravdu velkém množství,
- antioxidantů - chrání naše plíce před volnými radikály,
- a dalších pro nás prospěšných látek.
Mají blahodárné účinky
- na nespavost,
- na činnost mozku,
- na nervový systém - snižuje nervozitu, stres,
- na celou trávicí soustavu,
- na pohybový aparát - díky vysokému podílu vápníku.
Dobrou volbou jsou i při hubnutí - díky obsahu vitamínu C, jódu, manganu jsou účinné v boji při odbourávání tuků v těle, dále velkým plusem je výrazný podíl vody, vysoký obsah vlákniny, málo kalorií a nízký obsah cukrů.
Pravidelná konzumace je vhodnou prevencí
- proti diabetu,
- snižuje hladinu cholesterolu, čímž napomáhá snižovat i riziko srdečních onemocnění,
- snižuje tvorbu kyseliny močové, čímž je nápomocna v prevenci i léčbě dny,
- díky pektinu má silné detoxikační účinky.
Využití jablíček při vnitřním i vnějším použití
- Při průjmu se hodí nejlépe nastrouhaná jablíčka.
- U zácpy zabírají spíše kyselá jablka.
- V období nachlazení se doporučuje odvar z jablečných listů.
- Popáleniny, omrzliny, jizvy - na postižené místo pokládáme čerstvou kašičku.
- Čerstvá šťáva z jablek posiluje, regeneruje a zvlhčuje pokožku.
Zajímavosti a tipy
- Pokud tuto plodinu sklidíme moc brzy, bude kyselejší, pokud naopak sklizeň odložíme, dužina bude moučná.
- Aby nám pokrájená jablíčka hned nezhnědla, doporučuje se je pokapat pár kapkami citrónu.
- Jablka se dodávají nejčastěji z chladících prostor (úžasnou volbou mohou být farmářské trhy či dodávka přímo od sadaře, kde tuto superpotravinu můžeme vidět i cítit hned v její plné kráse a vůni), kde je méně kyslíku, proto se jejich aroma rozvine až po dvou dnech při pokojové teplotě.
- Jablek existuje přes 20 tisíc odrůd. Deset nejznámnějších vám představíme v následujícím přehledu:
Jonagold - zelenožlutá s krycí červenou barvou - dužina je měkčí, křupavá, šťavnatá dužina, chuť je nasládlá, jemně kyselá - nejvíce se hodí při odšťavnění a pečení.
Red Delicious - tmavě červená s výraznými hrbolky - dužina je pevná, sladká - hodí se do salátů a studené kuchyně.
Idared - intenzivní červená barva - dužina je jemná, šťavnatá, bílá - vhodná na dlouhodobá uskladnění.
Golden Delicious - zelená až žlutá barva s narůžovělým líčkem - dužina je štavnatá, křehká - vhodná k přímé spotřebě.
Gala - červeno-žlutá barva - dužina je křupavá, sladká - vhodná k odšťavnění, pečení, sušení.
Fuji - žluto-růžová s červeným žíhováním - dužina je sladká křupavá - hodí se k přímé spotřebě.
Granny Smith - sytě zelená barva - dužina je pevná, nakyslá, šťavnatá - vhodná do salátů, studené kuchyně, k pečení.
Šampión - zelenožlutá barva s oranžovo-zeleným líčkem - dužina je žlutobílá, křehká, šťavnatá - vhodná pro odšťavnění i pečení.
Spartan - červená barva s nádechem do fialova - dužina je bílá se sladkou chutí - vhodná ke skladování i přímé spotřebě.
Rubín - zeleno-žlutá barva překrytá červenou - dužina je křupavá, středně pevná, , šťavnatá - hodí se k odšťavnění i pečení.
Ze zdravých receptů