Pór zahradní

Pórek má nejen v naší kuchyni všestranné využití, ale i z pohledu našeho organismu nalézáme mnoho pozitivních účinků.

12. 01. 2020

Pór zahradní

Pór zahradní (častěji užívaný název - pórek) má v kuchyni velké množství využití. Používá se do polévek, salátů, omáček, pomazánek, slaných pečených pokrmů a nemálo se využívá i v čínské kuchyni. Např. v kombinaci s celerem výborně pročištuje střeva. 

Při nákupu si musíme dávat pozor na špičky listů, aby působily čerstvě ne ochable., neboť zelená část pórku obsahuje dvojnásobek vitamínů než část bílá. Proto při vaření pokud možno tuto část nevyhazujeme a co největší část zpracujeme. Při skladování v ledničce pór nemačkáme a díky tomu nám vydrží cca týden. 

Pór obsahuje velké množství kyseliny šťavelové, proto není vhodné, aby ho ve větším množství konzumovali lidé, kteří trpí se žlučníkem či ledvinami.

Příklady látek pozitivně ovlivňující náš organismus

  • vitamíny A, B, B2, B6, E,
  • vitamín C - pro lepší vstřebávání železa v těle,
  • vitamín K - pomáhá v boji s cukrovkou a obezitou,
  • kyselina listová - velmi vhodné např. pro těhotné ženy při vývoji nervové soustavy plodu, zajišťuje odpovídající hmotnost, důležitá pro vývoj obličeje, srdce, páteře,, vhodná při hojení ran
  • železo - zásadní pro hemoglobin, růst vlasů,
  • selen - antioxidant, podporuje imunitní systém,
  • mangan - pro celkový organismus, 
  • fosfor - podporuje činnost mozku,
  • draslík - ve větším množství je močopudný, nezbytný pro funkci nervů a výrobu energie,
  • hořčík - potřebné k růstu dětí a stablilizaci kostí,
  • zinek - velmi dobře působí na růst nehtů a vlasů,
  • vláknina - podporuje střevní mikroflóru, pomáhá odplavit přebytečný cholesterol, např. pektin - dodává pocit plnosti,
  • bílkoviny,
  • niacin - zlepšuje funkci pokožky, fungování morku,
  • éterické oleje - spolu s minerálními látkami příznivě ovlivňují trávicí soustavu,
  • alicin - má antibakteriální a protiplísňové účinky,
  • probiotika - jsou nezbytná pro lepší vstřebávání živin,
  • polyfenoly - antioxidanty, které zabraňují stárnutí, pomáhají v boji proti volným radikákům.

 

V jakých oblastech našeho zdraví pór pomáhá

  • výborný vliv na trávicí a vylučovací soustavu - zefektňuje průchodnost střev, pomáhá se střevními problémy jako jsou např. průjmy, zácpy, nadýmání, podporuje výkon jater a žlučníku, ve větším množství je močopudný, pomocník při zánětech močového ústrojí (podporuje funkci ledvin), pomáhá v boji s hemeroidy,
  • snižuje hladinu cholesterolu,
  • napomáhá v boji s křečovými žilami - látky obsažené v pórku působí proti nadměrnému zahušťování krve, snižuje obsah usazenin v žilách, působí proti sraženinám,
  • posiluje metabolismus - chrání imunitní systém, zvyšuje odolnost proti nachlazení, infekcím,
  • čistí tělo od kvasinek, plísní, bakterií - vhodný při detoxikaci organismu, zároveň pomáhá s "vnitřním" čištěním problematické pleti,
  • detoxikuje pokožku - pleť je poté zářivější, pevnější,
  • vhodný pomocník při redukčních dietách  - neboť tuků a cukrů je v pórku velmi málo, pomocník v boji s obezitou - díky vysokému obsahu vlákniny potlačuje chuť k jídlu, navozuje pocit plnosti,
  • doporučuje se lidem trpícími dnou, revmatismem (podporuje vaziva),
  • snižují riziko kardiovaskulárních chorob, rakoviny prostaty,
  • chrání naše oči - odfiltrovává škodlivé účinky slunečních paprsků, pomáhá v boji s degenerací způsobenou věkem,
  • přírodní afrodiziakum,
  • dobře působí proti brontichidám,
  • podporuje činnost mozku.

 

Ve spojitosti s pórem se můžete setkat se 3 třídami jakosti

Obecná pravidla, ale platí pro všechny třídy: 

  • bez nadměrné vlhkosti,
  • čerstvost,
  • celý - žádné půlky,
  • odříznuté mohou být pouze kořeny a konce listů,
  • též se uvádí, že nejmenší průměr stonku dodávaného na trh musí činit deset milimetrů.

 

  1. jakost - bílá část tvoří minimálně třetinu celkové délky,
  2. jakost - bílá část tvoří minimálně čtvrtinu celkové délky,
  3. jakost - bílá část tvoří alespoň čtvrtinu celkové délky, pórek musí mít založené i květenství, mohou být i vady zabarevení. 

 

Domácí pěstování

  1. Zimní pór - oblíbenější, delší vegetace, mrazuvzdorný, rychlý růst, výsev provádíme od března do května a výsadbu od poloviny dubna do června, v předjarní době se hodí na posilnění odolnosti a proti únavě, např. odrůda Elefant,
  2. Letní pór - není odolný proti mrazu - před zimou je důležité ho sklidit, dlouhý bělený stonek, výsev od ledna do dubna a výsadba od dubna do května, např. odrůda Albos.




 

Přihlašte se k odběru našich sezónních tipů na které by jste neměli zapomínat!

Pravidelně Vám budeme posílat sezónní informace ze světa zdraví, zdravého životního stylu a zdravé stravy.

E-mail příjde tak jednou za měsíc. Tak šup, hoďte tam e-mail, ať o nic nepříjdete! :)