Je původem exotická rostlina. V dřívějších dobách ho používali jak například Římané, tak Řekové. I když zázvor pochází z Asie, dnes už se pěstuje třeba i v Africe nebo Karibiku.
Zázvor je trvalka, rostoucí do výšky až 1,5m, která se těší velké oblibě díky svým rozvětveným oddenkům, které mají výraznou vůni i chuť. Skladujeme nejlépe v chladu.
Nejčastěji se používá jako koření, hodící se do sladkých, slaných jídel či jako součást kořenící směsi, sladkostí (včetně marmelád, džemů, sirupů, limonád, cukroví...), čajů nebo dokonce i lihovin. Nejvíce je využíván v asijské kuchyni. Zázvor můžeme užívat v několika fomách, ať už čerstvý, sušený, kandovaný, drcený, tak třeba naložený. Nemělo by se zapomínat ani na fakt, že zázvor má afrodiziakální účinky a využití najde také v kosmetice.
Neměl by se ale užívat moc často (každý den několikrát jen tak na chuť), neboť si tělo na jeho látky může navyknout a být vůči nim později pak rezistentní.
Důležité je i mít na paměti, že jsou skupiny lidí, které by zázvor užívat neměli nebo pouze v malém množství či po poradě se svým doktorem:
- Těhotné ženy - v posledních týdnech těhotenství
- Podvyživení jedinci - zázvor stimuluje proces spalování tuků
- Diabetici
- Jedinci s krevními probémy, s vysokým tlakem
- Děti do 2 let
- Stejně jak u jiných léčivých rostlin i tady nesmíme zapomínat na nějaké základní užívání. U dospělého by neměla dávka čerstvého zázvoru přesáhnout 4g.
- Zázvor obsahuje nejen aromatické látky, ale i esenciální oleje a další stovky látek, kde jednou z nich je např. gingerol, který dodává zázvoru tu výraznou a pikantní chuť. Dále je bohatý na vitamíny (A, B1, B2, B6, C, E), na minerály (např. hořčík, draslík, sodík, vápník, fosfor, zinek,železo).
Kdy a jakým způsobem zázvor pomáhá?
- dokáže pomoci při nepříjemných stavech jako je plynatost, pálení žáhy,
- při nachlazení (při bolestech v krku se doporučuje rozžvýkat kousky čerstvého zázvoru),
- při nevolnostech v těhotenství (v prvních týdnech) a při cestování,
- při zažívacích a střevních potížích,
- snižuje hladinu cholesterolu,
- chrání organismus před civilizačními chorobami,
- při hubnutí,
- při bolestech svalů, kloubů,
- posiluje celkovou obranyschopnost organismu,
- podporuje činnost kardiovaskulárního systému,
- pomáhá při udržení normální hladiny cukru v krvi,
- má močopudné účinky.
Tipy a zajímavosti:
- Pokud potřebujete před cestou zmírnit nevolnost užívejte 1 gram suchého zázvorového prášku 4h a 30 minut před cestou. Určitě vhodnou volnou proti nevolnosti jsou zázvorové tobolky, čaj či kandovaný zázvor.
- Při nachlazení se doporučuje čaj neoslazovat a pokud je čaj moc silný doporučuje se zapíjet čistou vodou, aby nevznikaly bolesti hlavy.
- Zázvor obsahují jak vonné svíce, šampóny (u kterých je znám dezinfekční účinek a prokrvení pokožky), sprchové gely, čistící krémy, masky na tělo ale také jeho složky nalezneme v samotných srdcích některých parfémů.
Jak zasadit zázvor:
- Kořen zázvoru namočte přes noc do teplejší vody.
- Do připraveného širokého květináče dejte trochu hlíny a zasaďte buď semínko nebo namočený kořen a zakryjte cca 5cm hlíny (pokud je Váš kořen již naklíčený, klíčky otočte směrem nahoru).
- Kvěináč umístěte na teplejší místo a pravidelně zalévejte.
Rostlinka roste opravdu pomalu, tak se nelekejte když ani po týdnu nebude žádná změna. První výhonky se mohou objevit i po několika týdnech, zázvor potřebuje i 10 měsíců než je možné ho sklidit. Nemusíte se ale bát i během této doby je možné uřezávat malé kousky po přibližně 3 měsících (odhrňte hlínu, uřízněte kousek a hlínu zase přihrňte). Po 10 měsících je možné vyjmout hlavní kořen a nechat v půdě pár malých, ze kterých Vám narostou opět nové výhonky, a tak můžete zázvor pěstovat prakticky do nekonečna.
Ze zdravých receptů