Někdo si ji rád chroupe jako jablíčko, jiní k ní mají za syrova odpor. Většina z nás ji ale má doma a díky ní připravuje řadu pokrmů. Dnes již existuje mnoho odrůd, které se od sebe liší barvou, velikostí, chutí. Málo se o ní ví, že působí jako afrodiziakum. U cibule je známo, že její účinky se z velké části zachovávají i po tepelné úpravě. Měla by být uchovávána na suchém, tmavém, chladném místě, nejlépe v síťce, kvůli dostatečnému příjmu vzduchu.
Titul česká superpotravina ji patří právem, neboť obsahuje:
- vitamíny A, B, C, E a karoteny,
- kyselinu listovou - která se využívá při plánovaném těhotenství,
- minerály - železo, zinek, síra, fosfor, hořčík, mangan, draslík, vápník, sodík, měď, jód,
- ve velkém množství i alicin - působí antibakteriálně, pomáhá snižovat krevní tlak,
- antioxidanty, které bojují proti zánětům v těle,
- flavonoidy - posilují imunitní systém, zlepšují krevní oběh.
Díky všem prospěšným látkám pomáhá cibule, co se našeho zdraví týče, v mnoha směrech:
- posiluje imunitu,
- v žaludku a střevech pomáhá udržet zdravou mikroflóru,
- podporuje detoxikační funkci jater,
- má antibiotické a protiastmatické účinky,
- snižuje krevní tlak,
- pomáhá předcházet vzniku hemeroidů, křečových žil, zažívacím potížím,
- podporuje činnost srdce, stejně tak žilní i cevní systém,
- snižuje hladinu krevního cukru,
- pomáhá při nachlazení - doporučuje se nechat v místnosti, kde se nemocný nachází, rozkrojenou cibuli, neboť ta pohlcuje viry a bakterie z okolního vzduhu,
- dezinfikuje ústní dutinu a dýchací cesty,
- zklidňuje exematické projevy kůže,
- příznivě ovlivňuje ledviny a močové cesty, kde léčí různé záněty - zvyšuje produkci moči, díky čemuž ulehčuje vylučování odpadních látek,
- není sice lékem proti rakovině, ale podporuje její léčbu,
- prospívá pojivovým tkáním jakou jsou šlachy, vazy, chrupavky,
- působi antiskleroticky.
Co dělat při, abychom u krájení cibule "neplakali"?:
- Zkuste předem cibuli trochu nahřát v troubě.
- Namáčejte nůž běhěm krájení do studené vody.
- Vložte si kousek suchého chleba do úst, ale nežvýkejte. Chléb by měl působit jako filtr.
Zajímavosti a tipy:
- Pokud máte problém s bradavicemi, nastrouhejte si čersvou cibuli, přiložte na postižené místo a nechte 24h působit. Proces opakujte několik dní.
- Používá se jako lék při bodnutí hmyzem.
- Aby z Vašich úst nebyla cítit cibule, napijte se mléka nebo rozžvýkejte několik listů zelené petržele.
- Zápach z rukou odstraníme, pokud kůži přetřeme syrovým celerem.
- Pach z nože odstraníme, když jím projedeme syrovou mrkví. nebo přetřeme navlhčenou solí.
- Dejte si z jara narašit cibuli tak, že ji posadíte na hrdlo užší sklenice s vodou tak, aby zaschlé kořínky dosahovaly do vody. Během několika dní by měla cibule pustit nové kořínky a nahoře začne růst nová nať, kterou můžeme použít místo pažitky, na chleba, do polévek.
Ze zdravých receptů